Τηλέφωνο Ιατρείου : 210 612 19 88
Κινητό: 6979 291207

Κάλοι

Το δέρμα παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε  κακώσεις, εμφανίζει όμως βλάβες στα σημεία του σώματος που δέχονται πίεση και τριβή.

Μια τέτοια βλάβη είναι οι κάλοι (τύλοι). Κάλος χαρακτηρίζεται μια τοπική σκληρή και παχιά πύκνωση της κερατίνης στοιβάδας, κωνικού σχήματος, με την κορυφή του κώνου(πυρήνας) προς τα μέσα (στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας) φτάνοντας έως το περιοστέο, προκαλώντας έντονο άλγος.

Ο πυρήνας, ρίζα του κάλου πιέζει τις νευρικές απολύσεις που αντανακλούν με έντονο πόνο.
Τα αίτια από τα οποία δημιουργούνται οι κάλοι ποικίλουν:

Οι μηχανικοί / υποδήματα, βάρος σώματος, δυσμορφίες πέλματος, κληρονομικότητα,
οι θερμικοί (τριβή, τοπική υπεραιμία, ορθοστασία),
Οι χημικοί (ξηροδερμία, αφυδάτωση, τοξίνες) παθολογικά και φαρμακευτικά αίτια.

Οι κάλοι τόσο οι σκληροί όσο και οι μαλακοί αποτελούν περιχαρακομμένες βλάβες της επιδερμίδας. Οι επιπλοκές των κάλων διακρίνονται από ερυθρό χρώμα, οίδημα, άλγος με φλεγμονή, έλκος (κυρίως σε άτομα με διαβήτη), αυλάκωση συρίγγιο. Στο ποδολογικό μας κέντρο υπάρχει ο άρτιος και επαρκής εξοπλισμός αλλά και τη γνώση για την εκπυρίνωση των κάλων.

Η απομάκρυνσή τους γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα με ειδικά τεχνικά μέσα και ειδικά σκευάσματα. Ο πυρήνας όμως χρειάζεται μικροχειρουργική εκπυρίνωση. Ο σκοπός είναι η αποκατάσταση του δέρματος στο φυσιολογικό του και η ανακούφιση από τα άλγη.

Στα άνω άκρα δημιουργούνται συνήθως στις παλάμες κυρίως από χειρονακτικές εργασίες (οικοδομή, αθλητισμός κ.α.) ή από νευρικό τίκ όταν τραυματίζεται κατ΄ εξακολούθηση κάποιο σημείο του χεριού (με δόντια ή νύχι).

Στα κάνω άκρα κάλοι δημιουργούνται κυρίως στην πελματιαία επιφάνεια (μετατάρσιο, φτέρνα, δάκτυλα, μεσοδακτυλία) και στη ραχιαία επιφάνεια (στις κεφαλές φαλλαγων των δακτύλων)

kee

κάλος στο μετατάρσιο

mesodaktilios
Μεσοδακτύλιος κάλος

sirigio

κάλος με συρίγγιο

popaplos
πολλαπλός κάλος

skliros
σκληρός κάλος μικρού δακτυλίου

megofagiki
κάλος στη μεσοφαλαγική άρθρωση

b3